Get Adobe Flash player

Motivasyon ve Farkındalık

“Motivasyon ve Farkındalık”  

Gülşah Altuntecim Çağatay

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Güdülenme kavramı, fransızca ‘motive’ kelimesinden türemiştir ve eğitimle motivasyon arasındaki ilişki paralel olarak yürüyebilmektedir. Eğitim için düzenli çalışmanın yanı sıra amaca götürecek hedefe ulaşmamız için istek gerekir. Bu nedenle döngünün içindeyken faaliyete geçiren motivasyonun kaynaklarını iyi araştırmalıdır. Ancak bazı doğru olmayan adımlar atılmamalıdır; çünkü motivasyonun  büyüyüp gelişmesinde ya da sonlandırılmasında öğrencinin kişiliği aktif rol oynamaktadır. Örneğin, akademik güdülenme sürecinde, derslerine daha iyi çalışması için oğlunuzla neden daha fazla sorumluluk sahibi olmadığını tartışabilirsiniz. Bu konuyu ne kadar dile getirirseniz ve tekrarlarsanız oğlunuz kişisel benliğinde sorumsuzluk duygusuyla tanışmaya başlayabilmektedir. Özellikle ergenlik çağındaki gençlerde benlik arayışının en üst düzeyde olduğunu düşünürsek, motivasyon sürecinde “Neden yapmıyor? Neden çalışmıyor” gibi soruları dile getirmektense ona iyi olduğunu hissettirecek “Başarılısın, başarmıştın ve başaracaksın” sözcüklerini yineleyebilmek, bu süreçte ergenlik problemlerini daha kolaylıkla aşmalarını sağlayacaktır.

Motivasyon tek taraflı oluşan bir süreç değildir ve öğrencinin de beklentilerini karşılayabilmelidir. Öğrencinin kendisine yöneltmesi gereken motivasyonunu analiz soruları şu şekilde olabilir:

 -Eğitim ya da akademik süreç ne kadar sürecek?

-Söz hakkına sahip olabilecek miyim?

-Motivasyon sağlayan ödülüm ne olacak?

-Öğrenilen bilgileri yaşantıma uygulayabilecek miyim?

-Öğrendiklerimle başkalarına yardım edebilecek miyim?

-Arkadaşlarım ve ailem bana güvenebilecek mi?

-Öğrendiklerimle kendimi ifade edebiliyor muyum?

 Yaş gruplarına göre değişebilen motivasyonun etkenleri küçük yaş gruplarında “Ödüllendirme” olarak kavramlaşır. Bu ödül; oyuncak, şekerleme ya da bir gezi olabilir. Bu bağlamda çocuklara ve gençlere tavsiyeler vermek, incitici sözler söylemek, sürekli uyarmak ve müdahale etmektense çok daha profesyonelce davranıp, onlara ‘Kendilerini Keşfetme’ şansını tanımalıyız. Spor, müzik, koleksiyonculuk gibi alanlarda benliklerini bulmalarında rehber edebiliriz. Ardından ders çalışarak motivasyon süreçlerini pekiştirebiliriz. Yabancı dil eğitiminde ise okuldaki yabancı dille yürütülen eğitsel kollara katılım sayesinde ilerlemek mümkün olabilmektedir.  ‘Kendini Aşma’ sürecinin beraberinde getirdiklerini de kısaca maddelemek gerekirse aşağıdaki gibidir;

 -Bilgiyi kullanıyorum.

-Pek çok konuda fikir yürütebiliyorum.

-Arkadaşlarım ve ailem fikirlerimi önemsiyor.

-Bildiklerim doğrultusunda yaşıyorum.

-Yapılan herşeyin yeni bir sonuç doğurduğunu biliyorum.

-O nedenle geleceğim için bugünden hazırlık yapıyorum.

-Onaylanıyorum ve kabul görüyorum.

-Özgün (farklı) bir birey olabilirim.

-Başkalarını etkileyebiliyorum.

-Gizli yeteneklerimi keşfedebiliyorum.

 Ve sayısız farkındalık, bilgiyi kullanarak yön bulabilmektedir. Daha fazla öğrenme isteği de günden güne olgunlaşma dediğimiz süreç ile artacaktır. Artık öğrenci bildiklerini paylaşma isteği ile güdülenerek hayatını idame ettireceği mesleği ve standartları bulana kadar gün geçtikte daha da fazla motive olacaktır.

Kitap Tanıtım